Article publicat a revista AVV Poblenou

FEM RAMBLA, UN PAS ENDAVANT.

Es limita el creixement de les terrasses i l’ús abusiu de l’espai públic.

Encara cal reduir l’horari i regular a tot el barri.

Finalment l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat l’ordenació singular de la Rambla del Poblenou que afecta a les terrasses. Després de molt temps de mobilització ciutadana i participació a través de Fem Rambla, hi ha una regulació sobre l’ocupació de la Rambla del Poblenou per part dels bars i restaurants. Com comentaré després, no és l’ordenació que hagués volgut la gent de Fem Rambla, no recull totes les reivindicacions de gran part del veïnat i deixa temes sense afrontar. Però també és cert que millora en aspectes molt importants la situació actual. I a més hi ha un aspecte a posar en valor, després de molt temps d’aprofitament de la incertesa de la regulació que hi havia, ara hi ha unes noves normes de joc que han de permetre fer-ne un seguiment més clar per a tothom. L’aprovació de l’ordenació singular de la Rambla del Poblenou és, en aquest sentit, una bona notícia.

La nova ordenació posa un límit a l’espai que poden ocupar les terrasses i podrem veure una disminució del nombre de taules actuals en els trams que estan més saturats. Aquesta limitació del nombre de taules s’ha fet amb criteris d’igualtat de condicions per a tots els establiments, i per tant els locals que fins ara tenien més taules veuen reduït de manera significativa la seva terrassa. Globalment, però, la reducció no és ni molt menys tan significativa. És cert que queda clarament marcat el límit de taules a la Rambla, però també és cert que aquesta limitació arriba quan ja hi ha un excés d’ocupació.

Altres aspectes positius de la nova regulació són que no es podran instal·lar mampares, jardineres ni altres tancaments. A més es prohibeixen de forma explícita les estufes. Aquest fet limitarà l’ús de les terrasses durant tot el any però a més és una mesura necessària des del punt de vista de la sostenibilitat. Es tendeix a homogeneïtzar el mobiliari usat a les terrasses i s’obliga a recollir-ho tot al finalitzar l’activitat.

Però també és cert que aquesta regulació no afronta totes les problemàtiques que teníem quan vam impulsar el procés participatiu de Fem Rambla. I hi ha tres raons que ho expliquen. La primera és que el problema de l’ocupació de la Rambla ha augmentat els darrers anys de forma significativa per un increment del turisme molt important. La segona raó és que l’anterior equip de govern no va actuar i això va suposar fer passes enrere. I la tercera raó és que l’actual equip de govern encara no ha afrontat aspectes com la reducció de l’horari i la regulació dels interiors d’illa. I no tan sols això, caldrà regular arreu del barri i no tan sols a la Rambla, perquè es tracta de garantir el dret al descans i un espai públic per a tothom a tot el Poblenou i no tan sols a un lloc concret.

Fem Rambla seguirà treballant dins de la comissió de seguiment que s’ha creat a proposta del propi procés participatiu. Molt aviat ja es veurà l’aplicació de la nova ordenació singular, però cal garantir el seu compliment. Assegurar que es compleix la normativa per al veïnat, però també per a tots els locals que compleixen i volen complir la normativa. S’ha aprovat una nova ordenació que ha de garantir menys soroll i més espai lliure, el temps ens dirà fins on s’aconsegueix.

Però com deia abans, tot el barri està vivint una pressió turística excessiva que provoca problemes en el dia a dia del barri que cal aturar. Hi ha una major ocupació de l’espai públic, hi ha més problemes de soroll, hi ha una especialització de negocis que va en contra del comerç de tota la vida…i hi ha un procés de gentrificació creixent per l’augment del preu de l’habitatge, tant de compra com de lloguer. En aquest sentit cal donar suport a «Ens plantem» i a totes les iniciatives veïnals i participatives que volen lluitar contra la massificació turística i a favor d’un barri per a tothom.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s