El Grup de Treball del procés participatiu Fem Rambla ha finalitzat la seva fase de diagnosi valorant de forma molt positiva la resposta veïnal. Aquest procés participatiu va néixer per l’oposició veïnal a les actuacions unilaterals que volia imposar el Districte de Sant Martí de l’Ajuntament de Barcelona a la Rambla del Poblenou, sense consens amb veïns i veïnes. Les assemblees ciutadanes van decidir engegar un procés participatiu ampli, ambiciós i obert per conèixer l’opinió de la gent que viu a la Rambla i de tota la gent del barri.
La fase de diagnosi ha estat centrada de forma prioritària en una enquesta on la gent responia a preguntes sobre com veien la Rambla i què creien que havia de canviar. L’enquesta es va realitzar entre els dies 19 de maig i 2 de juny i en aquests 15 dies es van recollir 483 enquestes en format paper i digital. Les principals conclusions de les respostes van girar a l’entorn de la necessitat de limitar el nombre de terrasses de bar per reduir el soroll, de prioritzar la urbanització del tram entre Taulat i Passeig Calvell i la necessitat de consensuar el paviment que ha d’haver-hi a la Rambla del Poblenou. Per altra banda el passat 29 de juny es va realitzar una Jornada de Debat al Casal de Barri del Poblenou que va servir per debatre sobre alguns dels principals elements de la Rambla. La jornada va comptar amb l’assistència d’unes 70 persones.
Tot el procés Fem Rambla ha comptat en tot moment amb el seguiment d’un Grup de Treball format per persones a títol individual i representants d’entitats del Poblenou i ha comptat també amb el suport de UrbanIn+ que ha garantit la transparència i qualitat de tot el procés participatiu.
Com a conseqüència de l’èxit del procés participatiu, el Districte de Sant Martí va proposar al Grup de Treball Fem Rambla unificar el procés participatiu amb una proposta municipal de participació. A la reunió celebrada a la seu del Districte ahir dijous 25 de juliol el Grup de Treball Fem Rambla va proposar mantenir el procés participatiu tal i com estava plantejat i incorporar a representants municipals a aquest procés. Per part de l’Ajuntament de Barcelona se’ns ha demanat estudiar una alternativa que fusioni les dues propostes, que evidentment serà valorada quan arribi. El procés Fem Rambla ha d’iniciar, després de l’estiu, la fase de propostes i en aquest sentit des del Grup de Treball expressem la voluntat de garantir que s’escolti la veu veïnal alhora que es mantenen obertes les portes per tal de permetre que aquest procés acabi amb un compromís d’actuació a la Rambla del Poblenou que pugui ser fruit de la participació ciutadana i assumit de forma vinculant per part del Grup de Treball i del Districte de Sant Martí.
Barcelona
26 de Juliol de 2013
Per més informació sobre Fem Rambla podeu visitar el blog del procés a
https://femrambla.wordpress.com
Podeu contactar amb nosaltres per mitjà del correu electrònic femrambla@gmail.com i per Twitter a @FemRambla .