Comunicat 4 de Setembre de 2013 – Resposta a l’Ajuntament

El Grup de Treball Fem Rambla, reunit el 4 de setembre de 2013 ha acordat proposar a l’Assemblea Oberta del proper 26 de setembre no acceptar la proposta municipal de procés participatiu organitzat conjuntament entre el Grup de Treball i l’Ajuntament de Barcelona al voltant de la Rambla del Poblenou.

Lamentem que no hagi estat possible l’acord, però la proposta municipal no és en cap cas un procés participatiu, si més no amb els criteris que les entitats, associacions, veïns i veïnes que formem part de fem Rambla creiem que hauria de ser. No podem compartir ni els objectius de la proposta municipal ni la metodologia.

D’entrada cal recordar que el procés participatiu Fem Rambla ha estat valorat de forma positiva per part de tothom. Hem garantit que un gran nombre de persones participin de la fase de diagnosi. Ho hem fet  de maneres diverses i de forma oberta i rigorosa. No té sentit que un procés que ha tingut un ampli suport popular i un reconeixement professional no segueixi endavant. Creiem que hi ha vies per permetre un treball conjunt, però en cap cas creiem que sigui possible donar per vàlida la fase de diagnosi i ignorar totes les propostes del procés Fem Rambla per seguir el procés.

Entenem, per tant, que si no hi ha un canvi de plantejament, hem de proposar a l’Assemblea seguir el nostre procés participatiu, aconseguir propostes de com vol el barri que sigui la Rambla del Poblenou i oferir aquest treball a l’Ajuntament i garantir que això es pugui dur a terme. No tan sols creiem que té sentit mantenir el procés, sinó que creiem que és necessari escoltar la veu dels veïns i veïnes en tot allò que afecta a la Rambla del Poblenou.

Per tal d’explicar la nostra decisió, us concretem alguns dels punts de discrepància que creiem que fan impossible l’acord.

– No podem acceptar que el procés participatiu no inclogui el debat sobre el tram de Rambla pendent, que hauria de ser entre Taulat i Passeig Calvell. Quan la gent vol dir com ha de ser la rambla del Poblenou no pot ser que no pugui opinar de com ha de ser el tram a reformar.

– En relació a les llicències d’activitats mai hem demanat que es faci res que incompleixi la llei. Hem plantejat la necessitat de debatre aquest tema en el marc del procés que establirà les condicions a exigir a la Rambla del Poblenou com a espai singular. No té sentit parlar de quin percentatge d’espai de la Rambla han d’ocupar les terrasses al marge del debat de l’ordenança.

– No compartim que l’Ajuntament estableixi qui ha de composar la representació del grup de treball Fem Rambla a la possible comissió de treball paritària. El procés de treball Fem Rambla precisament es caracteritza per recollir una diversitat molt gran i per tant creiem que qualsevol restricció prèvia fa perdre aquesta riquesa.

– El document en cap cas reconeix l’existència de l’Assemblea, òrgan fonamental en el procés que va decidir tirar endavant Fem Rambla i és el màxim òrgan de decisió.

– No creiem que el procés participatiu s’hagi de basar en que la gent doni la seva opinió a partir de les opcions que se’ls presentin. La ciutadania ha demostrat que pot fer propostes que vagin molt més enllà d’unes opcions prèviament plantejades.

– Els exemples que es proposen són molt limitats. Les conclusions de la fase de diagnosi, acceptades per l’Ajuntament, posen damunt la taula molts temes de debat. No podem acceptar en cap cas una proposta de procés participatiu que no especifiqui clarament que es tractaran temes com el paviment que ha de tenir la Rambla, la mobilitat, les cantonades, el mobiliari urbà, el carril bici, el soroll, la inclinació de les rodones, l’arbrat…

– La metodologia de treball no pot incloure tan sols sessions presencials. Cal garantir altres formes, aprofitant per exemple les noves tecnologies, per garantir que el màxim de gent del barri hi pugui participar.

Creiem que la proposta municipal no és un document per mirar de fer compatibles dos processos. El document reconeix el treball fet fins ara però que es planteja un canvi que el desvirtua plenament. Per tot això seguirem treballant per tal que, d’acord amb l’Assemblea, el procés Fem Rambla segueixi endavant, sense tancar cap porta a ningú per fer el procés de forma oberta, àmplia i participativa.

2 pensaments sobre “Comunicat 4 de Setembre de 2013 – Resposta a l’Ajuntament

  1. Retroenllaç: Proposta de l’Ajuntament i resposta del Grup de Treball | Fem Rambla

Deixa un comentari